
Originally published in the New Jersey Family Lawyer, Vol. 37, No. 1/August 2016  

 

Ethical Considerations for the Family Lawyer 

by Donna K. Legband 

 

 It seems as if the practice of family law becomes more complicated and more stressful 

each year. In addition to communications via regular mail and telephone, family lawyers receive 

a constant barrage of emails and text messages from adversaries and clients. Family lawyers are 

practicing in a system that includes not only litigation but mediation, collaborative divorce, and 

arbitration. On top of all this, practitioners must keep abreast of new case law and statutes that 

affect their practice. Family lawyers also need to conduct their practices in accordance with the 

Rules of Professional Conduct and advisory opinions.  

This article addresses three areas the author believes pose possible ethical challenges:  

1) the retention and destruction of closed client files; 

2) The statements set forth in an affidavit or certification filed with a motion to be 

relieved as counsel; and  

3) the requirement of written retainer agreements in family matters. 

 

The Retention and Destruction of Closed Client Files 

Many family law practitioners believe they are only obligated to maintain a client’s 

closed file for a period of seven years, and after that time has elapsed the client’s file can be 

destroyed without any notice to the client. This principle is rooted in the Rules of Professional 

Conduct, specifically RPC 1.15(a), which provides, “Complete records of such account funds 

and other property shall be preserved for a period of seven years after the event that they 

record.”1 

Although it would appear that RPC 1.15(a) only requires an attorney to maintain a closed 

file for seven years, there are certain instances where this may not be the case, or where a lawyer 

will want to retain his or her file for a period in excess of seven years. In addition, attorneys 

should be aware of certain other considerations before destroying a former client’s file. 

When considering whether to destroy a former client’s file, an attorney must review not 

only the Rules of Professional Conduct and the Rules Governing the Courts of the State of New 

Jersey, but also the advisory opinions rendered by the New Jersey Advisory Committee on 

Professional Ethics. There are two advisory committee opinions that directly address the 

destruction of a former client’s file: Opinion 692 (from 2001)2 and a supplement to Opinion 692 

rendered a little over a year later.3 

In Advisory Opinion 692, the Advisory Committee on Professional Ethics (hereinafter 

the advisory committee) held that the “portions of the file which constitute ‘property of the 

client’ must be either returned to the client, disposed of pursuant to court order or agreement 

with the client, or preserved and maintained for a reasonable period of time following the 

conclusion of the matter.”4 The advisory committee further stated that “Absent an express 

agreement that the file be subject to destruction at an earlier point in time, the client may assume 

availability of the file up to a date seven years after it has been closed, at which time it may be 

destroyed.”5 

It would appear that after seven years an attorney could simply destroy the client’s file 

without any further obligation to notify or communicate with the former client. This is not the 

case. In the Opinion 692 supplement, the advisory committee stated, “we emphasize again that 



practitioners must use their judgment and apply discretion, and must consult substantive law 

requirements in particular practice areas to determine the appropriate retention period beyond the 

required seven years for files or portions of files in certain matters.”6  

Accordingly, in dissolution matters where, for example, there is a qualified domestic 

relations order (QDRO) addressing a defined benefit pension that will not be in pay status until a 

future date, a lawyer may want to retain his or her closed file until the QDRO enters in pay 

status. In addition, if an attorney’s practice includes the preparation of pre-nuptial agreements, 

these files should be retained beyond the seven-year period, since any enforcement issues may 

not be raised until many years after the agreements are drafted. 

If there are no issues, such as the ones set forth above, that may warrant a lawyer 

retaining the file, one must next address what requirements must be met in order to destroy the 

file. In the supplement to Advisory Opinion 692, the advisory committee held, “At the end of the 

seven-year retention period, a lawyer has an obligation to examine the closed files to determine 

whether it contains property of the client. If a file contains such property, the lawyer should take 

reasonable steps to notify the former client.”7  

Both opinions attempt to provide a definition of ‘client property.’8 It is clear in both 

opinions that a lawyer cannot simply destroy the former client’s file upon the expiration of seven 

years if the file contains any ‘client property.’ The supplement to Opinion 692 defines 

‘reasonable steps’ in returning client property as including mailing a notice to the former client 

by regular or certified mail.9  

Advisory Opinion 692 and the supplement to Opinion 692 were rendered when most 

firms still used postal delivery as the primary means of communicating with clients. Neither 

opinion addresses whether a lawyer can notify a former client via email of their intent to destroy 

a file. Given that many practitioners now use email as the primary means of communicating with 

clients, it may be time for the advisory committee to revisit this issue, and whether the use of 

email to notify a former client would comply with Advisory Opinion 692 and the supplement to 

Opinion 692.  

Moreover, the aforementioned opinions make clear that the lawyer must inspect and 

review the contents of the former client’s file prior to destroying it, to determine if there is any 

“client property” in the file.10 It is only after the lawyer conducts a thorough review that the file 

can be discarded or destroyed. It is also important to note that Opinion 692 requires destruction 

of the file (if permitted) in such a manner that protects the client’s confidential information.11 

 

The Statements Set Forth in an Affidavit or Certification Filed with a Motion to be 

Relieved as Counsel 

Many family lawyers have been in the position where the attorney-client relationship has 

deteriorated to a point where a motion to be relieved as counsel must be filed. The deterioration 

of the attorney-client relationship may have occurred due to various factors, such as:  

 

1.   A client’s failure to communicate with counsel; 

2.   A client’s failure to keep current on his or her counsel fee invoice, resulting in a 

financial burden for the attorney; 

3.   The client has made a material misrepresentation; or 

4.   The client is attempting to perpetrate a fraud or crime. 

 



Regardless of the reason, if an attorney decides to file a motion to be relieved as counsel, 

the application will typically include an affidavit or certification from the attorney of record 

providing a basis for withdrawal from the pending matter. RPC 1.16(b) provides that a lawyer 

may withdraw from representing a client if “(1) withdrawal can be accomplished without 

material adverse effect on the interests of the client.”12 

 In many instances, the affidavit submitted by counsel in support of a motion to withdraw 

will include facts that may affect a client negatively in the ongoing litigation. For example, 

affidavits that provide the following information would likely run afoul of RPC 1.16(b): 

1. Damaging descriptions of the client’s behavior toward the attorney and his or her 

office staff; 

2. Examples of a client being non-responsive; 

3. A statement regarding a client’s failure to take reasonable legal positions; and 

4. A statement that a client failed to follow the attorney’s legal advice. 

 In addition to the above circumstances, many attorneys file a motion to be relieved as 

counsel when the client has violated the terms of the retainer agreement by failing to pay counsel 

fees.  

What an attorney can do to seek the court’s permission to withdraw as counsel depends 

on the status of the litigation and the timing of an application to withdraw as counsel. In In re 

Simon, the New Jersey Supreme Court held that an attorney cannot intentionally or 

unintentionally create an adversarial situation with a client that would ultimately force the court 

to grant an attorney’s motion to be relieved as counsel.13 This matter involved the filing of a 

motion to withdraw as counsel by an attorney who also filed a lawsuit against the client for 

unpaid legal fees.14 In re Simon examines the actions of an attorney with regard to his suit for 

unpaid legal fees against his then-current client.  

 In light of Simon, an attorney should be careful in drafting an affidavit or certification in 

support of a motion to be relieved as counsel, or pursuing fees from a current client by filing an 

action against the client for unpaid counsel fees. An attorney should avoid creating an adversarial 

relationship with the client while still the attorney of record, as the court may find the attorney 

intentionally created the conflict in order to force the court to grant the motion to be relieved as 

counsel. In an effort to avoid such a situation (and avoid violating RPC 1.16(b) and RPC 

1.7(a)(2)) an attorney’s certification in support of a motion to be relieved should be diplomatic, 

to avoid prejudicing the client in the eyes of the court, providing the adversary with fodder in the 

litigation, or violating RPC 1.16(b).15 

It may be prudent for the attorney to certify in his or her affidavit that the basis for the 

request for withdrawal is “there has been a breakdown in the attorney client relationship.” This 

language should be sufficient to permit withdrawal of the attorney from the pending litigation, 

and to avoid any negative inference to the client. Alternatively, counsel may wish to ask the 

court’s permission to submit a more detailed ex parte certification to a judge other than the one 

assigned to the litigation.  

It is important for judges to recognize that attorneys are prohibited by the Rules of 

Professional Conduct from providing specific details supporting their request to be relieved as 

counsel in a pending matter. In addition, given In Re Simon, an attorney should not file a 

complaint or petition to compel the payment of unpaid counsel fees prior to being relieved as the 

attorney of record.  

   

The Requirement of Written Retainer Agreements in Family Matters  



Most attorneys are familiar with the provisions of RPC 1.5, which delineates the factors 

for determining the ‘reasonableness’ of a fee being charged by an attorney, as these factors are 

addressed in affidavits filed in support of requests for the payment of counsel fees.16 In addition 

to setting forth these factors, RPC 1.5(b) specifically requires that in nearly all cases the fee 

being charged must be provided to a client in writing.17 

RPC 1.5(b) should be read in conjunction with New Jersey Court Rule 5:3-5(a), which 

requires a written retainer agreement in all family law matters.18 Contingent fees are prohibited in 

family law matters, except where there is an allegation of “tortious conduct,”19 as are non-

refundable retainers.20 

At a recent mediation training, some lawyers professed to performing mediation without 

written retainer agreements. Rule 5:3-5(a) specifically provides that “Except where no fee is to 

be charged, every agreement for legal services to be rendered in a civil family action shall be in 

writing signed by the attorney and the client, and an executed copy of the agreement shall be 

delivered to the client.“21 Although mediation can be performed by non-lawyers, when attorneys 

serve as mediators a strict interpretation of the RPCs and Rule 5:3-5(a) may be understood to 

require a written fee agreement. As such, it would be wise for any attorney who serves as a 

mediator to make it part of his or her practice to have a written retainer agreement in all of their 

mediation cases in order to insure the requirements of the RPCs and Rule 5:3-5(a) are met. 

 

Conclusion 

Attorneys who practice family law would be well advised to make sure they are familiar 

with the Rules of Professional Conduct to avoid any inadvertent non-compliance and the ensuing 

ethical problems that could arise as a result.  

 

Donna K. Legband is a partner with Altman, Legband and Mayrides, which has offices located 

in Skillman and Basking Ridge. 
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